Aerothermische energie: wat is het, hoe werkt het, en wat zijn de voordelen?

Tegenwoordig zijn de meeste woningen in Spanje uitgerust met een aerothermisch systeem. Maar wat is het nu juist, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Aerothermische energie is een innovatief verwarmings- en koelsysteem dat omgevingslucht als voornaamste energiebron gebruikt.

Het is dus een ecologischer alternatief voor gewone verwarmings- en koelsystemen. Aerothermische energie is een technologie waarmee warmtepompen de energie van de lucht voor hun werking kunnen benutten. Zo maakt het systeem het mogelijk warmte uit de omgevingslucht te halen, zelfs bij lage temperaturen.

 

Wat is aerothermische energie?

Aerothermische energie is een technologie die lucht-energie gebruikt om warmte en koeling te produceren. Ze wordt opgewekt met behulp van warmtepompen, die energie aan de buitenlucht onttrekken om een ruimte te verwarmen.

Om een ruimte te koelen wordt de kringloop omgekeerd in werking gesteld. Op deze manier gebruikt aerothermische energie de energie die in de lucht gevonden wordt voor airconditioning.

Waar wordt het gebruikt?

Het gebruik van lucht als energiebron maakt het een milieuvriendelijke technologie in vergelijking met andere verwarmingssystemen. De aanvankelijke investering ervan is echter meestal duurder.

Vanwege de energie-efficiëntie is het steeds meer in trek in gezinswoningen. Dankzij warmtepompen die met aerothermische energie werken, is het mogelijk koeling, verwarming en warm water voor huishoudelijk gebruik te realiseren.

Hoe aerothermische energie werkt

De algemene werking van deze energie is eenvoudig. Een circuit dat warmte onttrekt aan de buitenlucht wordt opgewekt door twee eenheden waaruit de warmtepompen bestaan, een externe en een interne.

De eenheid die met deze stap belast is, is de verdamper. Die injecteert deze warmte dan in de omgeving via de eenheid die de condensor heet.

Een belangrijk apparaat voor de transformatie is de compressor. Deze gebruikt elektrische energie om de temperatuur tijdens de beginfase te verhogen.

Anderzijds kan hetzelfde aerothermische systeem koude lucht opwekken. Daartoe keert het koelcircuit om, waarbij de warme lucht naar buiten wordt gestuwd en de lucht met lage temperatuur naar binnen wordt geïnjecteerd.

De voordelen van aerothermische energie

Zoals elk verwarmings- of koelsysteem heeft aerothermische energie zijn voor- en nadelen. Er zijn echter veel redenen om je tot deze nieuwe, milieuvriendelijker technologie te wenden.

Weinig afval

Veel mensen kiezen voor aerothermische technologie vanwege de gemakkelijke installatie, omdat er geen schoorsteen voor rookafvoer nodig is. Dit komt omdat er geen verbranding nodig is, dus schoonmaken is niet nodig, evenmin als het ontstaan van vuil of puin. Bovendien draagt het ontbreken van brandstof bij tot de veiligheid van de woning.

Het energiegebruik van aerothermische energie

Een van de belangrijkste voordelen van deze technologie is dat ze het energieverbruik vermindert. De reden hiervoor is omdat de warmtepomp de meeste grondstoffen aan de buitenlucht onttrekt. Een kwart van het circuit gebruikt echter elektrische energie, die over het algemeen duurder is dan gas. Hoewel dit een laag percentage is, heeft het toch zijn voordelen.


  Energie uit één bron

Andere verwarmings- en koelsystemen gebruiken vaak gecombineerde energiesystemen. Dat wil zeggen, ze gebruiken vaak een combinatie van gas, elektriciteit, of diesel.

Deze situatie kan nadelen opleveren, afhankelijk van het geografische gebied waar het zich bevindt. Ze is ook onderhevig aan de voorwaarden van twee verschillende nutsbedrijven. Aerothermische pompen daarentegen zijn maar van één elektrische bron afhankelijk.

Gemak en eenheid van gebruik

Aerothermische pompen werken voor al hun gebruik met een gemeenschappelijke generator. Dat wil zeggen, ze werken voor verwarming, koeling, en warm water voor huishoudelijk gebruik. Dit is een voordeel in termen van ruimtegebruik. Het is ook gemakkelijker te onderhouden.


  Milieuvriendelijk

Wat het milieuvraagstuk betreft heeft aerothermische technologie het voordeel dat ze geen directe kooldioxide uitstoot produceert. Ze produceert echter wel vervuiling door het gebruik van elektrische energie.

De uitstoot ervan is echter veel lager dan bij andere verwarmings- of koelsystemen.