Financieel

Je inschrijven als zelfstandige of ZZP-er in Spanje

Steeds meer mensen die naar Spanje verhuizen, kiezen ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn: misschien werkte je in Nederland of België al als zelfstandige of ZZP’er en wil je deze lijn in Spanje voortzetten. Of je ziet je emigratie als de kans om een geheel nieuwe richting in te slaan en je droom van zelfstandig ondernemerschap waar te maken.

De procedure om je als zelfstandige in te schrijven verschilt echter aanzienlijk van hoe dat gaat in België of Nederland. Het is goed om je hierop voor te bereiden, want deze inschrijving vergt wat tijd. Begin er dus tijdig mee en verdiep je in de stappen die erbij komen kijken. Zelfs wanneer je ervoor kiest om het proces uit te besteden, is het handig om de basics te begrijpen om verrassingen te vermijden.

¿Benieuwd? ¡Vamos!

Wanneer moet je je inschrijven

Een veelgestelde vraag: op welk moment moet je je inschrijven als zelfstandige (darse de alta como autónomo) in Spanje? Eigenlijk is het simpel: zodra je fiscaal resident bent en facturen op je eigen naam gaat uitsturen, is inschrijving als zelfstandige verplicht.

Moet je je inschrijven als zelfstandige bij lage of sporadische inkomsten?

Veel mensen die slechts af en toe een dienst verlenen of een product verkopen in Spanje, of onder het minimumloon verdienen, twijfelen of ze zich als zelfstandige moeten inschrijven.

Het is belangrijk om te weten dat de Spaanse regels niet uitgaan van een minimuminkomen om te bepalen of inschrijving verplicht is. Zelfs als je weinig factureert, moet je officieel ingeschreven staan.

Heb je vragen hierover? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een specialist die de ins en outs van het Spaanse systeem kent. Zo voorkom je mogelijke problemen achteraf.

Inschrijven als je niet in Spanje factureert

De verplichting je in te schrijven als zelfstandige als je vanuit Spanje werkt, bestaat ongeacht van het land waar je factureert. Er gaan online nogal wat verhalen de ronde dat als je meer dan X% in Nederland of België factureert, je jezelf niet in Spanje in hoeft te schrijven als zelfstandige. Dat klopt niet. Als je in Spanje woont en inkomsten ontvangt als zelfstandige, ben je wettelijk verplicht je in Spanje in te schrijven.

Dit is een vergissing die veel mensen maken. Ze informeren zich goed in Nederland of België hoe het daar geregeld is als je vanuit het buitenland factureert. Als je in Spanje (fiscaal) resident bent, is dit echter niet op jou van toepassing. Je valt dan onder de Spaanse wet, ook als je klanten zich buiten Spanje bevinden. En de Spaanse wet is hier erg duidelijk in.

Hoe en waar schrijf je je in

De inschrijving als zelfstandige in Spanje doe je niet bij de Kamer van Koophandel, zoals in Nederland, en ook bestaat er geen Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) zoals in Vlaanderen.

Je inschrijving in Spanje is effectief als je bij de belastingdienst (hacienda) ingeschreven staat als zelfstandige. Maximaal 60 dagen eerder moet je je inschrijven bij de Seguridad Social, de sociale zekerheid of volksverzekeringen. Voor deze inschrijvingen heb je een NIE nodig. De residencia of “groene NIE” is voor deze inschrijvingen zelf niet direct nodig. Er wordt wel van je verwacht dat je die binnen een paar maanden na de inschrijving regelt.

Na deze inschrijvingen kan het zijn dat je jezelf ook nog bij de gemeente en het regionale bestuur moet melden, vooral als je een ruimte opent of personeel in dienst neemt.

Je kan proberen jezelf in te schrijven. Maar het is verstandig hier ondersteuning bij te zoeken. Niet alleen is het een vrij ingewikkelde procedure waarin je de nodige documenten moet kunnen tonen en aan moet vragen. Als je iets verkeerd doet bij inschrijving, wat zo maar kan gebeuren omdat het nogal complexe formulieren zijn, kan dat jaren later nog leiden tot allerlei vorderingen en boetes.

Je zou je in kunnen laten schrijven door een gestor, die je daarna ook je boeken en belastingen laat doen. Ook voor die aangiftes geldt dat als er iets verkeerd is gegaan, je daar vaak pas te laat achter komt, en er dan behoorlijk wat extra kosten aan verbonden zijn.

Seguridad Social

De eerste inschrijving die je moet doen, is dus bij de Seguridad Social, de sociale zekerheid, of volksverzekeringen. De basiszorg in Spanje is niet geprivatiseerd, zoals in Nederland, en inschrijving hier is verplicht.

Overigens dekt de Seguridad Social niet alleen ziektekosten. Er zit ook pensioensopbouw in, uitkering in geval van arbeidsongeschiktheid en in theorie zelfs een werkeloosheidsuitkering als je je profesionele activiteiten moet staken (cese de actividad). Als zelfstandige is het echter erg lastig hierop aanspraak te maken. Je moet goed onderbouwen dat je gedwongen was de activiteit stop te zetten.

Op basis van jouw inschrijving kan je eventuele kinderen en een partner die niet in Spanje werkt, meeverzekeren. Hiervoor hoef je geen hogere premie te betalen. Let op: je kan je niet inschrijven om aanspraak te maken op het Spaanse ziekenfonds als blijkt dat je langdurig geen inkomsten hebt. De Seguridad Social kan dan besluiten je uit te schrijven en in het allerergste geval zelfs een boete opleggen.

Hacienda, de belastingdienst

Na de inschrijving bij de Seguridad Social moet je jezelf ook als zelfstandige of autónomo/-a inschrijven bij de belastingdienst in Spanje. Dat doe je door middel van formulier modelo 036. Het modelo 037 is daar een verkorte versie van, maar dat is niet geschikt om daarna in Nederland of België te factureren. Daarvoor moet je jezelf namelijk inschrijven in het “register van intracommunitaire transacties” of registro de transacciones intracomunitarias en dat gaat alleen met modelo 036. Ook voor dit formulier geldt overigens dat de kleinste fout jaren laten kan leiden tot grote gevolgen.

Als zelfstandige betaal je in Spanje belasting over al je inkomsten wereldwijd. Let op: dat betekent niet per definitie dat je in een ander land helemaal geen belasting betaalt als je daar factureert. Afhankelijk van het type dienst dat wordt verleend, kan een ander land bronbelasting toepassen. Dit gebeurt meestal bij bepaalde specifieke inkomsten, zoals royalty’s, dividenden of rente. Voor standaard diensten ben je meestal geen bronbelasting verschuldigd.

Zakelijke klanten in het buitenland kunnen vragen te factureren met BTW verlegd. BTW verlegd betekent dat bij internationale zakelijke transacties binnen de EU de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de BTW verschuift van de verkoper naar de koper. Als zelfstandige in Spanje factureer je dus zonder BTW aan je klant in een ander EU-land, en de klant draagt zelf de BTW af in zijn eigen land.

whatsappVolg ons