Inschrijven als je niet in Spanje factureert
De verplichting je in te schrijven als zelfstandige als je vanuit Spanje werkt, bestaat ongeacht van het land waar je factureert. Er gaan online nogal wat verhalen de ronde dat als je meer dan X% in Nederland of België factureert, je jezelf niet in Spanje in hoeft te schrijven als zelfstandige. Dat klopt niet. Als je in Spanje woont en inkomsten ontvangt als zelfstandige, ben je wettelijk verplicht je in Spanje in te schrijven.
Dit is een vergissing die veel mensen maken. Ze informeren zich goed in Nederland of België hoe het daar geregeld is als je vanuit het buitenland factureert. Als je in Spanje (fiscaal) resident bent, is dit echter niet op jou van toepassing. Je valt dan onder de Spaanse wet, ook als je klanten zich buiten Spanje bevinden. En de Spaanse wet is hier erg duidelijk in.
Hoe en waar schrijf je je in
De inschrijving als zelfstandige in Spanje doe je niet bij de Kamer van Koophandel, zoals in Nederland, en ook bestaat er geen Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) zoals in Vlaanderen.
Je inschrijving in Spanje is effectief als je bij de belastingdienst (hacienda) ingeschreven staat als zelfstandige. Maximaal 60 dagen eerder moet je je inschrijven bij de Seguridad Social, de sociale zekerheid of volksverzekeringen. Voor deze inschrijvingen heb je een NIE nodig. De residencia of “groene NIE” is voor deze inschrijvingen zelf niet direct nodig. Er wordt wel van je verwacht dat je die binnen een paar maanden na de inschrijving regelt.
Na deze inschrijvingen kan het zijn dat je jezelf ook nog bij de gemeente en het regionale bestuur moet melden, vooral als je een ruimte opent of personeel in dienst neemt.
Je kan proberen jezelf in te schrijven. Maar het is verstandig hier ondersteuning bij te zoeken. Niet alleen is het een vrij ingewikkelde procedure waarin je de nodige documenten moet kunnen tonen en aan moet vragen. Als je iets verkeerd doet bij inschrijving, wat zo maar kan gebeuren omdat het nogal complexe formulieren zijn, kan dat jaren later nog leiden tot allerlei vorderingen en boetes.
Je zou je in kunnen laten schrijven door een gestor, die je daarna ook je boeken en belastingen laat doen. Ook voor die aangiftes geldt dat als er iets verkeerd is gegaan, je daar vaak pas te laat achter komt, en er dan behoorlijk wat extra kosten aan verbonden zijn.