Financieel

 

Verhuren in Spanje in 2025? Dit moet je écht weten over de nieuwe regels

 

Wil je jouw woning in Spanje verhuren? Of doe je dat al? Slimme zet – want vakantieverhuur blijft een interessante manier om méér rendement uit je investering te halen. Maar hoe zit het anno 2025 met de wetgeving? Er zijn enkele belangrijke nieuwigheden, maar geen zorgen: met de juiste aanpak blijft verhuren vlot en zorgeloos mogelijk.

Hier lees je in heldere taal wat er verandert en hoe je correct blijft verhuren, zonder onaangename verrassingen.

Vakantieverhuur of seizoensverhuur: ken het verschil

De Spaanse overheid maakt een duidelijk onderscheid tussen twee vormen van verhuur: om een woning te verhuren voor een periode van 10 dagen of korter, is het noodzakelijk om een toeristenvergunning te hebben. Als het verblijf langer is dan 11 dagen, is het niet nodig om een vergunning te hebben.

  • Seizoensverhuur
    Je verhuurt je woning voor een vaste periode (bijv. enkele maanden) aan mensen die tijdelijk in Spanje verblijven, maar niet als toerist.
  • Vakantieverhuur
    Je verhuurt je gemeubelde woning voor korte periodes (bijv. 7 of 10 dagen) aan toeristen, en je doet dit regelmatig – via een platform, makelaar of met extra diensten zoals eindschoonmaak.

Zodra jouw verhuur valt onder vakantieverhuur, heb je een officiële licentie nodig. En om die te krijgen, moet je voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden – waarvan sommige sinds 2025 zijn aangepast.

Wat verandert er in 2025?

Vanaf 2025 is er naast de regionale regels ook een nationale wetgeving van kracht die geldt in heel Spanje – dus ook aan de Costa Blanca, Costa del Sol en Costa Cálida. Dat lijkt strenger, maar het zorgt vooral voor meer duidelijkheid.

Laat je begeleiden door een ervaren, erkend makelaar zoals Sublicasa. Zo ben je zeker dat je alle regels correct toepast – lokaal én nationaal.

Dit zijn de drie belangrijkste nieuwigheden:

1. Nationale registratieplicht

Verhuur je je woning (kort of lang)? Dan ben je verplicht om deze nationaal te registreren.

✅ Je regelt dit online via het platform Ventanilla Única Digital de Arrendamientos, met je digitale handtekening (cl@ve).
✅ Na registratie krijg je een uniek nummer dat je verplicht moet vermelden in je advertenties.
✅ Vergeet niet: je moet deze registratie jaarlijks vernieuwen.
📅 Deadline voor bestaande verhuurders: vóór 1 juli 2025 in orde brengen.

2. Toestemming van mede-eigenaars verplicht

Woon je in een gebouw of urbanisatie met gedeelde voorzieningen? Dan mag je pas vakantieverhuur aanbieden als de mede-eigenaars akkoord gaan.

📌 Minstens 60% van de eigenaars – die samen ook 60% van de aandelen bezitten – moeten hun goedkeuring geven tijdens een algemene vergadering.

👉 Goed om te weten: wie al verhuurde vóór 3 april 2025, blijft buiten schot. Voor jou verandert er niets.

3. Strengere registratie van gasten

Je bent als verhuurder verplicht om meer gegevens van je gasten te registreren én door te geven aan de Spaanse politie:

  • Volledige naam
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Bankrekeningnummer

💻 Dit gebeurt via het officiële platform SES.HOSPEDAJES. En de controles worden strenger in 2025 – dus hou je administratie op orde.

Samengevat: met goede begeleiding blijft verhuren eenvoudig

De regels zijn wat strakker, maar als je correct te werk gaat, hoef je je nergens zorgen om te maken. Met de juiste ondersteuning blijf je zorgeloos verhuren én optimaal profiteren van je Spaanse woning.

👉 Droom jij van een woning die rendeert terwijl jij er niet bent? Dan is vakantieverhuur nog altijd een slimme én haalbare keuze.

whatsappVolg ons